Èrdektelen

home, hobby, hiking, kitchen, work,
home, hobby, hiking, kitchen, work,

Minden amit a "kirúgásról" tudni akartál de nem merted megkérdezni II.

Emlékeztetőül a munkaviszony megszüntetésének módjai:

- Közös megegyezés

- Rendes felmondás

- Rendkívüli felmondás

E megszüntetési módoknak variációja, kombinációj és permutációja NEM létezik!

Éles helyzetben gyakori (sőt, sittes cégek esetében minden napos), hogy ezeket a fogalmakat jól megkeverik vagy olyan papírt tesznek elétek ahol a három módból tetszőleges vágással csinálnak egy negyediket ami csak a munkaadó érdekeit képviseli. Ezt általában valami bődületes fogalmi zavarral vegyített, ostobaságból adódó magabiztossággal adják elő, és ez gyakran megzavarja az egyébként nem hülye munkavállalót, aki rémületében vagy zavarában képes ilyenkor olyasmit is aláírni, amin stresszmentes helyzetben csak röhögne.

Advertisement

Példa 1:

Cégnél a teljesen jól teljesítő dolgozót valamiért el akarja a tulaj/főnök/kis főnök küldeni. Leül a dolgozóval és hosszú bevezetés után közli, hogy "akkor most közös megegyezéssel azonnali hatállyal megszüntetjük a munkaviszonyodat". Ilyen nincs!

Advertisement

Most pedig szaladjunk végig a módokon, hogy lássuk melyiknek milyen helyzetben milyen előnye van a számotokra.

Közös megegyezés

Közös megegyezés mint a neve is mutatja egy egyetértésen alapuló munkaviszony megszüntetési mód. A munkavállaló és a munkáltató is kezdeményezheti, a lényeg az egyetértés azaz a közös megegyezés.

Advertisement
  • A közös megegyezés esetén nem kell indokolni a megszüntetés okát.
  • A közös megegyezés esetén további jogorvoslatnak helye nincsen (pl. nem perelheted a céget később).
Advertisement

Ha a munkavállaló kezdeményezi akkor általában van más új állása, ezért áll fel a helyéről. A céggel megállapodik abban, hogy meddig dolgozik még ott (felmondási idő), milyen járandóságai vannak még amelyet kézhez kell kapnia, majd az aláírás és a felmondási idő kitöltése után elegánsan lelép.

A munkaadó több okból kezdeményezheti.

Mondjuk simán kezdeményezheti azért mert a cég éppen tönkremenőben van és bármennyire is szeretné nem tudja megtartani a dolgozót. Ilyenkor korrekten elmagyarázzák, hogy Jenőkém nézd. A cégnek szarul megy, jó melós vagy de nem tudunk megtartani, kifizetjük az összes járandóságodat és ennyi, bocsánat.

Advertisement

De kezdeményezheti kamuból is (lásd főnök új barátnőjének kell valami állás vagy a hülye sógornak/sógornőnek kell valamit adni mert a házastárs szexmegvonással fenyeget). Ilyenkor általában egy testcsellel indítanak, hogy megijesszenek és közlik, hogy szar vagy és ki fognak rúgni (ilyen munkajogi formula ugye nincsen) és nem találsz majd munkát. Ellenben ha aláírod a munkaviszony megszüntetését közös megegyzéssel akkor megkapod a járandóságaidat és emelt fejjel távozhatsz a cégtől.

Miért csinálják az utóbbit?

Emlékezzünk arra, hogy ha aláírod a munkaviszony megszüntetését közös megegyezéssel, akkor nem kell indokolniuk, hogy miért küldenek/mész el. Ez azért jó nekik mert nem kell leírniuk, hogy igazából kamu az egész, nem lehet rájuk verni a szemétségüket. Nektek meg azért rossz, mert egy esetleges új helyen nincs mit előrántanotok hogy írásos dokumentummal cáfoljátok ha esetleg a volt munkahely rosszindulatúan utánatok akar nyúlni és hazugságokat terjeszt rólatok.

Advertisement

A munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetésének ilyenkor az is a hátránya, hogy nem perelheted a volt cégedet ha pl. bebizonyosodik, hogy piszkoskodnak a hátad mögött.

Mi a tanulság a közös megegyezéssel kapcsolatban?

Ha ti mentek a cégtől:

Ha van új meló (lehetőség szerint már aláírt munkaszerződéssel) és önszántatokból mentek, akkor mindig a közös megegyezést ajánljátok fel először.

Advertisement

Ha a cég küld:

Ha valós ok miatt küldenek és látjátok, hogy a cég korrekt feltételeket ajánl akkor el kell fogadni.

Advertisement

Ha például a főnök azzal ijesztget, hogy "kirúg" ha nem írjátok alá a közös megegyezést akkor emlékeznetek kell arra, hogy a jövőtök szempontjából két fontos dologról, a cég perelhetőségéről és a munkaviszony megszüntetésének okának indoklásáról is lemondtok. Így nincs a kezetekben semmi ha a cég szemétkedni próbál.*

*Végső esetben van mód arra is, hogy megtámadd a közös megegyezést de akkor be kell bizonyítani, hogy kényszerítették az aláírást. Ezt pedig nagyon nehezen lehet, mert pl. kik lehetnek a tanúk? Legjobb esetben a munkatársaid, akik lehet, hogy jó haverok de a megélhetésüket nem fogják miattad kockáztatni azzal, ogy tanúskodnak melletted a bíróságon. Plána ha a cég olyan, hogy számíthatnak megtorlásra. Még akkor is nehéz a kényszerítést bizonyítani ha hang vagy videó felvételed van a kényszerítésről.

Advertisement

Ilyenkor azt kell megnézni, hogy ezzel a megoldással járunk e a legjobban. Ez mindig helyzetfüggő mert majd későbbi példákon látni fogjátok, hogy van olyan helyzet ahol inkább a rendes felmondással jártok jól a közös megegyezés helyett.

Főszabály: Mindig csak higgadtan!

folyt. köv.

Share This Story

Get our newsletter